Triggerpunktsmassage

Min bästa ryggstretch

ryggstretch

Ländryggen: Sätt dig och vila ländryggen. Se till att fötterna pekar åt samma håll som knäna. Ställ dig upp på armarna och upprepa 2 minuter.

Lugnande meditation

Spelat in en lugnande meditation som ger dig en skön avkopplande stund.

Sportdryck och vätskeersättning

vatten

Detta är vad som apoteken och affärerna säljer dyrt.

1 l vatten
0,5 dl socker
1 tsk salt
1 pressad citron
Vätskebrist: nyp i huden. Sänker den sig långsamt: drick
Eller kisstest: ju mörkare desto mer vätskebrist.

 

Du är bara olycklig därför att du tror att du måste vara det

Jeune femme ayant des soucis. Image pour la psychologie et la problématiques de la dépressiosn, la déprime.

Med andra ord: du deppar för att du tror att du borde göra det, att det finns någon fördel med det. Och den där fördelen faller oftast in under en av två kategorier:

1. Vi mår dåligt för att vi tror att det ska motivera oss (eller att vi är rädda att vi inte ska göra vad som är bäst för oss om vi inte mår dåligt).

2. Vi mår dåligt därför att vi tror att det medför något bra för oss (eller att det skulle medföra något dåligt om vi inte gjorde det).

Det förväntas att man ska lida och sörja när ens nära och kära gått bort. Men man kanske lära sig känna frid med vad som hänt.

Är man rädd för att det skulle betyda om inte är olycklig över ens kära gått bort?”

Man vill inte vara ett monster som inte är olycklig för en sådan sak?

Man tror alltså “att vara olycklig nu är ett sätt att uttrycka kärlek till sin bortgångna!

“Är det här det sätt som man vill visa kärlek till den bortgångna?”  “Nej men tror att andra människor skulle tycka att det var något fel med om man inte var olycklig?”

Men egentligen ska man inte bry sig om alla de andra.  För det finns en sak som man vet säkert, och det är hur tacksam man är för den tid man hade tillsammans och hur mycket man älskar den som gått bort. För alltid.

Men oavsett om vi lärt oss att använda ledsamhet för att uttrycka kärlek, ilska för att omtanke eller rädsla för att motivera oss för att nå dit vi vill, så är poängen den här: Vad du än kan göra när du är olycklig kan du göra bättre om du är lycklig – och du kommer att vara precis så glad som du tillåter dig att vara!

 

Mindfulness och sinnet

vass

Sinnet är en kraftfull sak. Med sinnets hjälp kan vi göra sådant som vi aldrig trott vara möjligt. Men sinnet kan också hindra oss från att nå våra mål. Det är viktigt att uppfatta de onyttiga mentala formationerna som vrede, hat, ånger och förvirring. Ånger är bra om den får oss att komma till insikt och undvika att göra om våra misstag men är onyttig om den varar för länge eller lamslår oss. Bäst är att kunna känna igen de mentala formationerna och kalla dem vid deras rätta namn, ungefär som du indentifierar kryddor på deras doft när du lagar mat. Varje manifestation som får tillfälle att stanna växer i styrka. Ex när du kör till jobbet en solig morgon kan dina tankar åka mellan att du just nu har ont i nacken och blir lite rastlös och att det är sol ute och du känner glädje. Du är sen till jobbet och ångesten kommer. Allt detta kommer från vårt sinne, i lagermedvetandet. Där frön till medkänsla, glädje, hopp, sorg, rädsla mm finns. Varje dag förstärks dessa frön av det vi tänker och gör. Kroppen svara bara på vad du vattnat ditt lagermedvetande med.

Med mindfulness kan du påverka lagringen till det positiva. Genom att vara närvarande och sätta fokus på allt omkring dig. Iakttagelse av sinnet är en bra hjälp för dig att bli medveten om de mentala formationer som hindrar dig från att nå en lagom vikt och omvandla dem till positiva formationer. Ex begär brukar innebära att man sitter fast i en osund längtan. I samband med viktproblem kan det vara att man längtar efer att få äta mat. Så fort tankarna nuddar vid sådana begär, ska vi först och främst erkänna dem. “jag vill äta mat nu” erkänn att impulsen finns där istället för att kämpa emot, tränga bort eller förneka den. På så sätt förlorar begäret lite grann av sin makt över dig. Vi ska också uppmärksamma på när begären inte finns. “just nu har jag inte begär efter att äta för mycket mat” Frihet från begär ger upphov till glädje, frihet och lätthet.

Ilska är viktigt att man iakttar. Den ligger bakom mycket av probemet med vikten, relationer och med livet i allmänhet. Vrede är som en eldslåga som plötsligt flammar upp och förbränner all vår självkontroll och får oss att säga och göra saker vi sedan ångrar. När du blir arg ska du koncentrerat följa din andning samtidigt som du iakttar din ilska. “när jag andas in vet jag att jag är arg” då iakttar du din ilska och den försvinner. Istället för att agera när man känner ilska kan man se den som en energi som man kan använda till andra känslor. När ilskan lagt sig kommer andra känslor fram som ex förståelse och medkänsla. Vi förstår att den som väckte vår vrede också bär på ett lidande.

När vi ser djupare in i vår vrede får vi syn på dess rötter – det kan handla om vår egen oförståelse för oss själva eller andra, om vårt eget lidande, om våldet och oginheten i vårt samhälle, om många generationers förtigna men uppdämda harm. Rötterna kan finnas både hos oss själva och hos den som väckte vår ilska.

När vi pratar om mindfulness måste vi precisera oss. Det gäller alltid någonting. att älska, är att älska vad? älska vem.
Lär dig förstå hur språket styr dina känslor.

Ta kontroll över din röra

Skapa fyra olika behållare, det kan vara lådor, kartonger, säckar,
ja helt enkelt det som funkar för dig. Sätt gärna etiketter på dem så du tydligt kan se skillnad på behållarna.
Kasta:
I den första behållaren lägger du saker du inte längre vill ha eller inte längre älskar. De skapar bara en röra i ditt hem och tar upp onödig mental och fysisk plats.
Ge bort: Här lägger du saker som du kan tänka dig ge bort till någon annan. Varför inte göra en vän glad samtidigt som du mår bättre av att göra dig av med din röra.
Lägg undan: Inte säker på vilket rum du vill ha det i? Låt dig inte distraheras utan lägg det i denna behållare och bestäm dig vid ett senare tillfälle.
Spara eller kasta: Osäker på vad du ska göra med en viss sak? Låt den i så fall gå i genom följande test. Lägg saken i behållaren och återkom till den efter månad.
Har du saknat den? Om inte så flytta den till en av de andra behållarna. Om du fortfarande inte vet så låt den ligga kvar men glöm inte kolla behållaren varje månad.
Nu när du har skapat de fyra behållarna så är det dags att börja använda dem.

Här kommer ett par tips på hur du kan komma igång:
1. Börja med att välja ut ett rum och arbeta igenom det medsols. Du sorterar röran
allteftersom du stöter på den. Denna metod är tidskrävande men också makalöst belönande.
2. Gör vad du kan när du kan. Avsätt 15 minuter varje dag
till att sortera. Du kommer bli överraskad över hur mycket du faktiskt får gjort under denna kvart.
3. Bestäm dig för vilken typ av sortering du vill utföra varje gång. Kanske är det alla musikalbum, filmer och böcker? Eller
varför inte sortera filerna datorn? Om du sorterar filerna på datorn är det bara till att skapa fyra liknande digitala behållare och sen är du redo.

 

Tacksamhet som livsstil

hand with the raised thumbs
 

Människor som upplever tacksamhet för vad de har, har mer fokus på det, än på hur de ska “köpa lycka”, och har därför mindre habegär och lägre tendens att överkonsumera.
Även om man nu har genomfört flera studier där man lockar fram “tacksamhetsreaktioner” kan man fortfarande inte helt skilja på om tacksamma personer faktiskt lockar fram fler lyckliga omständigheter eller om de bara bemöter det som sker med större tacksamhet. Det man vet är att tacksamma människor upp lever sig som lyckligare och lyckliga människor upplever mer tacksamhet.
Vad kommer först, hönan eller ägget?
Vi människor är sociala djur, födda till gemenskap. Vi är födda med möjlighet att bidra till varandra och med den sårbarhet det innebär att leva i ömsesidigt beroende med människor och natur runt omkring oss.
Det finns en enorm kraft i genuin tacksamhet. När tacksamhet uttrycks och tas emot brukar den fungera som rena vitamininjektionen.
Den ger näring åt våra relationer, oavsett om vi talar om så kallade romantiska relationer eller relationer mellan arbetskamrater eller vänner. Tacksamhet gör det tydligt för oss vad som är viktigt i livet och vad vi faktiskt kan avstå ifrån. Tacksamhet är något vi kan välja att uppleva och som engagerar varje cell i vår kropp.
Vår hjärna svarar med glädje och vi blir lyckliga av att se en annan person lycklig. Det finns en sanning i uttrycket “delad glädje är dubbel glädje”.
När någon uttrycker uppskattning till oss för något vi har gjort och vi tar in det, är det lätt att vi känner tacksamhet över att få höra det.
När vi är fyllda av tacksamhet brukar det också bli lättare att höja blicken för att se vad andra har gjort som vi uppskattar. Det blir positiva ringar på vattnet som skapar en kultur av uppskattning och tacksamhet, istället för en som är styrd av pliktkänslor och förväntningar.
Vi bygger en livsstil som kan beskrivas som naturnära, resurssnål, självförsörjande, miljövänlig, förnyelsebar och kärleksfull.
Den moderna så kallade lyckoforskningen, hävdar att man blir lyckligare om man odlar en “inställning som präglas av tacksamhet”.
Det kommer inte som någon överraskning att man har funnitatt de människor som upplever mest tacksamhet är de som är lyckligast, mest energiska och har starkast tillit till att det går att jobba för att skapa en bättre värld i stort och i smått.
Att tacksamhet är en strategi för att uppleva mer lycka har människor förstått i alla tider.
Forskning visar också att ju tacksammare människor är, desto mindrebenägna är de att bli deprimerade, neurotiska eller att känna sig ångestfyllda, ensamma eller avundsjuka. En delhävdar att de också har bättre immunförsvar och därför håller sig friskare men det finns också forskning som visar motsatsen.

Fyra grundläggande regler för psykiskt välbefinnande

image
1 Var sann i ditt tal
Ord är vit och svart magi. Var sann mot dig själv och andra. Ändra dina överrenskommelser till det som är bra för dig. Var inte kvar i sånt som folk har inpräntat i dig sedan du var liten. Gör din egen dröm. Det är du som bestämmer
2 Ta inget personligt
Alla är vi vår egen Picasso. Du och alla andra ljuger hela tiden för vi är i vår egen verklighet. Fastna inte i känslorna som kommer upp. Allt du hör ska du aldrig ta personligt.
3 Ta inget för givet
Tro inget förrän du vet sanningen. Måla inte upp en histroria i hjärnan på lösa grunder. Ställ frågor till dig själv och andra så du vet vad som är sant.
4 Gör alltid ditt bästa
Överdriv inte då tappar du energi. Gör du för lite så får du dåligt samvete och ånger. Njut av det du gör och strunta i slutresultatet. Var i nuet. Ät och njut av smaken. Overksamhet är att förneka livet. Allt ger konsekvenser. Gör du inte något blir det en konsekvens också. Möt dina fasor och begrännsningar. Förlåt andra och dig själv.

Andningen

medical help
*Det grundläggande för ett fysiskt välmående är att andas rätt. Man ska andas så att magen spänns ut vid innandning och sjunker ihop vid utandningen. Lägg handen på magen så kan du själv kolla hur du andas. Ett annat knep är att stå upp och sätta händerna i midjan, klämma händerna runt bålen just ovanför höftbenet. Din andning ska tvinga isär handen. Kvinnor speciellt lär sig andas fel när de är gravida. Sedan fortsätter de att andas med övre delen av lungorna. Att ha snäva byxor gör också att det kan vara svårt att andas rätt. Testa din andning här!

*Andningen kan man använda sig av när man vill vara i nuet “medveten närvaro eller Mindfulness på engelska. Mindfulness handlar om sinnesnärvaro. Genom att vara medvetet närvarande i nuet kan man bli friare att välja hur man vill agera på det som händer i tankar, känslor och kropp i varje ögonblick. Bra inspiration kan man få från Deepak Chopra , Åsa Nilsonnes bok “Vem bestämmer i ditt liv” Den boken har hjälpt mig otroligt mycket när jag var sjukskriven för utbrändhet. Jag ska skriva mer om mindfulness senare!

Jag har problem med att jag blir tvärarg vid bilkörning. Detta tips ska jag prova: Oavsett om du är på väg att andas in eller ut så tvinga dig att snabbt andas ut väldigt hårt och tills all luft är borta. Detta ger dig tid att lugna dig. Ta sedan ett djupt andetag. Gör detta nu 5 gånger efter varandra. Bra vid ångest- och panikattacker också.

image
Egen fuktspray

* Kamomillte. Antiinflammatorisk

* Aloe vera juice eller gel och vatten. Lugnar, lenar och läker.

Ansiktsrengöring
Mandelolj, några droppar Mjölk:vanlig eller mandelmjölk, 1 msk. Se till att skönja ansiktet ordentligt ifall du använder vanlig mjölk

Ansiktstoner
Rengör med en toner efter den vanliga rengöringen. Ta 1 tsk äppelcidervinäger och 1 tsk vatten på en bomullstuss och badda

Hårkur
Har du torrt och livlöst hår! 1 msk mandelolja eller arganolja, avocadoolja och en mosad banan. Skölj och handukstorka håret. Fördela blandningen i håret. Linda en plastpåse över håret och vira en handduk över och låt sitta 30 minuter. Skölj ordentligt i ljummet vatten

Ansiktsmassage

ansikte

Bra mot: rynkor, huvudvärk.

Övning:

* Rynkorna runt munnen: Spänn läpparna mot varandra utan att bita ihop käkarna. Håll 45 sek, upprepa 3 gånger

* För kinderna: öppna munnen som en 0 . Dra överläppen över tänderna. Känn hur det spänner över kinderna. Försök le och håll stilla 45 sek. Upprepa 3 ggr.

* För pannan: Håll fast med pekfingrarna strax ovanför ögonbrynen och försök höja på ögonbrynen. Det ska ta emot. Gör denna rörelse 30 ggr , vila, upprepa 3 ggr

* Temple dancer eyes. Mot trötta ögon. Titta först åt ena sidan, sedan åt den andra. Snett uppåt och snett nedåt. Upprepa 4 gånger. Bra för: Att kasta blicken åt olika håll tränar ringmusklerna kring ögonen och motverkar påsar och kråksparkar.

* Marilyn. Ger fastare läppar. Pluta ordentligt med läpparna. Pressa två fingrar mot munnen och släng en kyss, som en Hollywoodstjärna. Kyssen får gärna smacka. Upprepa 4–6 gånger.
Bra för: Stärker munnen, gör den fylligare och fastare.

* Satchmo. Mot bassethundskinder. Döpt efter Louis Armstrongs smeknamn och härmar den legendariske trumpetarens uppblåsta kinder. Puffa upp kinderna som om du skulle blåsa in i en trumpet. Blås upp bägge kinderna, överför sedan luft från ena kinden till den andra. Fram och tillbaka tills luften tar slut. Upprepa 4 gånger, eller så länge du orkar.
Bra för: Stärker kinderna, håller dem spänstiga och släta.

* Buddha. Slätar ut och lugnar. Slut ögonen. Slappna av och föreställ dig en punkt mellan ögonbrynen (här finns mycket positiv kraft, menar man inom yoga). Håll i 30–60 sekunder, eller längre. En försiktig, avslappnande pose.
Bra för: Hjälper dig släppa omedvetna spänningar och krampaktigt ihopdragna ansiktsmuskler. Sprider lugn i hela kroppen.

* Lejonet Superlyft för hela ansiktet. A Andas in genom näsan, knyt nävarna hårt, pressa ihop alla ansiktets muskler så mycket du kan. Som om du bitit i en jättesur citron. Spänn även rumpan, låren, allt – ända ner till tårna.

* Andas ut genom munnen, räck ut tungan så långt du kan, rulla upp ögonen och öppna händerna (sprid ut fingrarna). Spänn upp munnen och fortsätt sträva efter att räcka ut tungan ännu mer. Upprepa 3–4 gånger. Den sista gången ska du hålla posen i upp till 60 sekunder. Det är okej om ögonen vattnar lite, det lär skölja ut gifter.Bra för: Ökar blodcirkulationen i ansiktet rejält så att huden får mer lyster. Stretchar och stärker alla ansiktets muskler, löser upp massor av spänningar, inte minst i käken. Även bra mot uppdämda aggressioner.

* Surprise me! Slätar ut pannveck. Vidga ögonen som om du just blivit överraskad. Försök att inte rynka pannan. Fokusera på en punkt framför dig i 5–10 sekunder. Upprepa 4 gånger.
Bra för: Slätar ut linjer i pannan och runt ögonbrynen.

Vissa övningar kan man göra när man sitter och jobbar, kör bil eller läser en bok.

En dejt med dig själv

mall_studieprogram_vt10.indd

Hur stressigt ditt liv ändå är så försök att ha en kväll i veckan då du pysslar om dig själv lite extra. Det har du igen mångfallt. Ex Raka dig, peela, fila, smörj, gör inpackning i håret, bada länge med tända ljus och stillsam musik.

Perfekt peelingkräm:

1 dl olivolja

1 dl socker

0,5 dl vatten

ev aromadroppar (var försiktig, kan irritera om du är känslig)

Näsan

Nässkölj morgon och kväll

Bra för: Rensar näsan på smuts, allergener. Lättar eller förhindrar förkylning, astma, bihåleinflammation, andningsvägarna, tårkanalerna. Massor med andra fördelar….Finns att köpa på apotek och är lätta att ta med. Övning: 2 tsk salt kokas upp med 5 dl vatten. Låt svalna. Detta räcker i flera dagar. Tilllägg: lägg till 1 tsk bikarbonat.Täppt näsa kan vara ett tecken på koldioxidbrist. Detta blir bättre av nässköljning med bikarbonat.

Ögonen

Träna dina ögonmuskler varje dag. Bra för: synen.

Vi sitter alldeles för stilla med ögonen i dessa moderna tider. Vi stirrar på skärmen hela dagarna och ögat stelnar till. Vi sitter sedan i soffan flera timmar. Ögat är också en muskel som måste få motion.

Övning: Titta upp, ner, runt i olika riktningar, diagonalt och horisontellt. Träna också att titta nära, och långt bort direkt efter varann.

Det gör inget att du blir trött av övningen då vet du att den hjälper.

Magen

Är du uppsvullen och orolig i magen massera magen medsols med ena handen. Tryck ordentligt med handflatan.

Dryck som dämpar inflammationer, förkylningssymptom i halsen och ökar din ämnesomsättning

Blanda:

1 tsk av: ingefära, kanel, gurkmeja, honung

0,5 dl citron

0,5 dl äppelcidervinäger

0.5 tsk cayennepeppar, svartpeppar

0,5 dl linfröolja el fiskolja

1 dl vatten

Drick en halv dl innan mat. Rensar och hjälper matsmältningen. Sätter igång fettförbränningen. Gör att det du äter får lägre gi. Hjälper till att göra din kropp mer basisk. Dämpar inflammationer i leder och muskler.

Linfrö i vatten

1 msk hela linfrö i 1 glas vatten över natten. Drick. Bra mot förstoppning.

Té på Ingefära

Lindrar förkylningar, Inflammationsdämpande.

Koka 1cm riven ingefärarot med 5 dl vatten längre. Sila bort roten och drick varm. Den ska vara stark.

Rensa njurarna

Njurarnas uppgift är att rensa blodet på salt och gifter. Med åren samlas det för mycket salt i njuren. Ett enkelt sätt att driva ut saltet är med persilja eller korianderblad.

1 bunt persilja

7 dl vatten

klipp sönder den noggrant sköljda persiljan och koka den 10 minuter. Låt den svalna och filtrera bort bladen.

Häll i en flaska och förvara kallt i kylskåp.

Drick ett glas dagligen.

Läk irriterad tarm

image

Beror vanligen på att tarmslemhinnan är skadad av ohälsosamma bakterier och jästsvampar. Det finns för lite tarmludd och därmed för lite enzymer som bryter ner stärkelse och disackarider. För att komma ur denna negativa cykel behöver patienten utesluta disackarider(sukros, laktos och maltos) och stärkelse ur kosten. Efter en tid kan man successivt lägga till stärkelse(råris, rotfrukter med mera.

Denna dryck innehåller massor av färska mjölksyrebakterier

Finriv 5 dl vitkål

Pressa två vitlöksklyftor

Lägg allt i en glasburk med lock. Slå över kallt vatten så det täcker allt.

Låt stå i rumstemperatur i 3 dagar.

Drick 2 dl varje dag.

Du kan slå på mer vatten och odla igen tills smaken känns fadd.

Miljövänligt rengöringsmedel

Golv: Tillsätt 1 dl ättika i en hink varmt vatten och 1-2 matskedar såpa

Fönster: Blanda fem delar vatten en en del ättika i en sprayflaska.

Möbelpolish: blanda två delar olivolja eller linfröolja med en del citronjuice. Skaka och stryk ut med en trasa

Bakteriedödande: 10 droppar väteperoxid (30%) i ett par liter vatten. Det är även utmärkt för att lägga grönsaker, sallad eller frukt i blöt efter det tar bort eventuella mögelrester.

Beläggningar i koppar bl annat tas bort med hjälp av citronjuice. Låt stå ett tag och gnid rent med en skrubbsvamp.

Lämna ett svar