Lightprodukter får blodsockret att skjuta i höjden

Håller du dig ifrån socker utan att minska i vikt? Då kan svaret vara lightprodukter, visar ny forskning. Lightprodukterna höjer nämligen blodsockret, tvärtemot vad de påstås

Sylt, läsk, glass, sportdryck – listan över produkter som innehåller konstgjorda sötningsmedel, som till exempel aspartam, sackarin och sukralos, kan göras lång. Livsmedlen har pumpats ut på marknaden av matindustrin som svar på en ökad hälsomedvetenhet i samhället, där just sockerkonsumtionen har pekats ut som boven i dramat. Men nu visar forskning att sötningsmedel leder till nedsatt glukostolerans och förhöjda blodsockervärden. Lägre glukostolerans innebär att kroppen får svårare att hantera blodsockret och är en känd riskfaktor för typ 2-diabetes.

– Vi måste nog omvärdera dessa medel. Den stora frågan, som forskarna också är inne på, är hur det kommer sig att så många överviktiga har svårt att gå ner i vikt, trots att de inte äter socker. Det här skulle kunna vara en förklaring, säger Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition vid Göteborgs universitet, till TT.

Forskarna lyckades visa att sötningsmedel förändrar sammansättningen av tarmfloran, vilket får blodsockret att skjuta i höjden. I en grupp på 400 människor hade de som regelbundet åt sötningsmedel en förändrad tarmflora. Fler hade också nedsatt glukosintolerans och förhöjda blodsockervärden än de som inte åt sötningsmedel.
Publicerad den: 19 september 2014

Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Källor: Dagens Nyheter